Libero

liberolehti

Ahvenanmaan kapinalliset

Röd Ungdomin varapuheenjohtaja Filip Särs (oikealla)sekä yksi perustajista Henrik Nurmi (vas) Ahvenanmaan maakuntahallitustalon edessä.

Röd Ungdomin varapuheenjohtaja Filip Särs (oikealla)sekä yksi perustajista Henrik Nurmi (vas) Ahvenanmaan maakuntahallitustalon edessä.

Teksti ja kuva: Hanna-Marilla Zidan

Vuonna 2012 Maarianhaminan keskustassa idyllisten puutalojen keskellä syntyi hämmennystä.
Joukko nuoria kuvasi herkeämättä ohikulkijoita kännykkäkameroillaan pääkadulla.
Tempaus herätti ärtymystä, mutta sen seurauksena kadulle ei asetettu suunniteltuja videokameroita.

Tempauksen takana oli Ahvenanmaan demarinuorista irronneen “radikaalin siiven” perustama järjestö Röd Ungdom Åland.

“Eräs tärkeä syy lähtöömme oli eriävät näkemykset homoavioliitoista. Mielestämme vasemmistolaisuuteen kuuluu vähemmistöjen oikeuksien ajaminen”, kertoo Henrik Niemi, eräs Röd Ungdomin perustajista.

“Ahvenanmaalla on sopuisaa, konsensusta rikkovat järjestöt herättävät hämmennystä. On yksinäistä olla vasemmistolainen täällä.”

Röd Ungdom perustetiin vuonna 2011. Tällä hetkellä järjestöön kuuluu noin kymmenen jäsentä.  Järjestö on pieni, mutta sitäkin ärhäkämpi. Se on onnistunut herättämään keskustelua keskusta-oikeiston hallitsemalla saarella.

“Pari vuotta sitten aktivistimme ajelivat busseilla ympäri Maarianhaminaa. Vastustimme päätöstä muuttaa julkinen liikenne maksulliseksi. Protestointi herätti huomiota, mutta julkisesta liikenteestä tuli maksullista”, kertoo Filip Särs, Röd Ungdomin varapuheenjohtaja.

“Päätös oli huono. Bussit olivat ennen täynnä, mutta nyt ne ovat tyhjillään”, jatkaa Särs.

Ahvenanmaalle on tänä vuonna muuttamassa 20 pakolaista Syyriasta. Viimeksi Ahvenanmaa on ottanut pakolaisia vuonna 2003.

“Ahvenanmaalaiseksi on tunnetusti vaikeaa päästä. Kotiseutuoikeus tarkoittaa sitä, että ennen kuin voi omistaa kiinteää omaisuutta saarella, äänestää maakuntapäivävaaleissa tai harjoittaa elinkeinoa, on Ahvenanmaalla täytynyt asua viisi vuotta, puhua sujuvasti ruotsia ja oltava Suomen kansalainen”, toteaa Niemi.

“Ihanaa Ahvenanmaalla on kuitenkin se, kuinka lähellä politiikka on ihmisiä. Käymme jo koulussa usein Ahvenanmaan maakunnan hallituksen vieraina. Politiikkoja on helppo tavata ja he ovat innokkaita lisäämään ihmisiä Facebookissa, todennäköisesti äänten toivossa”, naurahtaa Filip Särs.

Röd Ungdom on onnistunut kohauttamaan idyllisellä saarella, mutta kerännyt myös kehuja siitä, kuinka nuorten kiinnostus politiikkaan on herännyt heidän toimintansa ansiosta.