Libero

liberolehti

Syriza haluaa aloittaa tänään vasemmistolaisen dominoefektin

syriza

Teksti: Henrik Jaakkola ja Heli Mahkonen
Kuva: Henrik Jaakkola

Äänestys on alkanut Kreikassa. Tänään selviää, toteutuvatko radikaalivasemmistolaisen Syrizan toiveet enemmistöasemasta parlamentissa.

Äänioikeutettuja on lähes kymmenen miljoonaa. Heitä olisi vielä enemmänkin, mutta noin 100 000 18-vuotiasta, jotka olisivat muuten äänestäneet ensimmäistä kertaa elämässään, suljettiin vaalien ulkopuolelle teknisiin syihin vedoten. Todellinen syy saatta olla se, että tilastojen mukaan joka toinen nuori äänestää Syrizaa.

Vaaleja edeltävänä päivänä Syrizan puoluetoimistolla Metaksourgion metroaseman lähellä kokoontui noin viisikymmentä ulkomaista vasemmistoaktiivia ympäri Eurooppaa. Kaikki ovat tulleet tukemaan Syrizaa ja innostus on suurta. Brittiläiset aktivistit surivat oman vasemmistonsa alennustilaa ja ovat erittäin kiinnostuneita siitä, kuinka useasta eri vasemmistopuolueesta muodostunut Syriza on oikeastaan saanut alkunsa.

“On tärkeää löytää uusia tapoja, joilla vasemmisto voi jälleen yhdistyä”, vastaa Syrizan nuorisoliiton pääsihteeri Elias Pantelakos.

“Modernin joukkopuolueen on oltava pluralistinen ja sisäisesti demokraattinen. Inklusiivisuus erottaa meidät porvaripuolueista.”

Syriza syntyi 2000-luvun alussa kokeiluna, mutta se on onnistunut ylittämään odotuksensa.

Elias Pantelakos toivoo, että Syrizan menestyksestä otetaan opiksi ja mallia laajennetaan kaikkialle Eurooppaan. Esimerkkinä hän mainitsee mahdollisuuden espanjalaisten vasemmistopuolueiden liittoutumiseen.

“Voitto uusliberalismista on historiallinen”, Pantelakos maalailee toiveekkaasti.

“On luotava vasemmistolainen dominoefekti. Ensin voitamme Kreikassa, sitten Espanjassa, sitten Irlannissa.”

Hallitus ei ole itseisarvo

Syrizan puheenjohtaja Alexis Tsipras on suosittu ja karismaattinen hahmo kreikkalaisessa politiikassa, jossa vanhoihin korruptoituneisiin poliitikkoihin on kyllästytty. Pantelakos kuitenkin sanoo, ettei yhden johtajan varaan voi rakentaa kokonaista liikettä.

“Toimimme demokratian ja tasa-arvon periaattein. Emme ole johtajakeskeisiä.”

Nuorisoliittolaisten mielestä hallituksen muodostaminen ei ole myöskään lopullinen tavoite, vaan tarkoituksena on myös voittaa poliittinen hegemonia yhteiskunnassa.

“Hallitus on vasta ensimmäinen askel ja työkalu, jolla saamme aikaan sosialistisia uudistuksia”, Pantelakos toteaa.

Vaalijuhlat Sintagma-aukiolla

Vaalikampanja alkaa olla ohi, mutta Syrizan toimitsijat olivat vielä sumnuntai-iltapäivällä päivystämässä vaalimökeillä sekä -teltoilla. Osa aktiiveista valmistautuu jo juhliin, kun taas osa työskentelee ääntenlaskuun asti äänestyspisteillä vaalitoimitsijoina.

Syrizaa kannustamaan tulleiden kansainvälisten vieraiden delegaatio on kokoontunut päivällä suurelle vaaliteltalle kaupungin keskustassa suunnittelemaan vasemmiston yhteistyöstä. Illan ja äänestyspaikkojen sulkeutumisen lähestyessä delegaation tarkoituksena on suunnata puoluetoimistolle seuraamaan ääntenlaskua.

Lopulta vaalituloksen selvittyä kannattajien on tarkoitus kokoontua kansanjuhlaan Sintagma-aukiolle. Kreikkalaiset vasemmistolaiset pääsevät juhlimaan historiallista vaalivoittoa. Vaalien jälkeen selviää, onnistuuko Syriza muodostamaan hallituksen ja aloittamaan eurooppalaisen talouskuripolitiikan murtamisen.